סוגי תאומים

סוגי תאומים

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

סוגי תאומים

סוגי תאומיםהריון תאומים (או כל הריון מרובה עוברים), יכול להיווצר בכמה אופנים. בעקבות כך, נהוג לחלק את סוגי התאומים לשניים – תאומים זהים ותאומים לא זהים. הריון תאומים זהים מתחלק אף הוא למספר תת סוגים, כאשר לכל סוג הריון ישנם סיכונים מיוחדים משלו.

הריון תאומים לא זהים

הסוג השכיח יותר נקרא הריון תאומים די-זיגוטיים (או תאומים לא זהים). במקרה זה מדובר במצב בו מתרחש בגוף האישה בחודש נתון ביוץ כפול (כלומר הבשלה ויציאה של 2 ביציות מהשחלות, בניגוד למצב הרגיל בו מתרחשת הבשלהו יציאה של ביצית אחת מהשחלה בכל חודש), וכל אחת מהביציות מופרית עד ידי תא זרע נפרד.

במקרה זה, מאחר ולכל ביצית ולכל זרע מטען גנטי שונה, הרי שלכל אחד משני העוברים יהיה מטען גנטי שונה, מה שיוביל להתפתחות של זוג תאומים לא זהים. בנוסף, במקרים אלו, כל אחד מהעוברים יתפתח באופן עצמאי, עם שליה משלו ושק הריון משלו.

הריון תאומים זהים

הסוג השני והפחות שכיח נקרא הריון תאומים מונו-זיגוטיים (או תאומים זהים). במקרה זה ההריון מתחיל בדומה להריון יחיד, כלומר ביצית בודדת אשר מופרית על ידי תא זרע יחיד. יחד עם זאת, בשלב מסוים במהלך השבועיים הראשונים להתפתחות העובר (במהלכם הביצית המופרית גדלה ומתחלקת למספר הולך וגדל של תאים) מתרחש פיצול של תא אחד מהעובר המתפתח, ותא זה מהווה מקור ליצירתו של עובר נוסף. מאחר והתא המתפצל וקבוצת התאים ממנה התפצל זהים במטענם הגנטי, הרי שבאופן עקרוני לשני העוברים יהיה מטען גנטי זהה, ולכן יתפתחו לשני תאומים זהים.

ככל שהפיצול מתרחש בשלב מוקדם יותר של ההריון, התא המתפצל הינו בעל יכולת ליצור מרכיבי הריון נפרדים ומלאים יותר. כך למשל, במידה והפיצול חל בימים 1-3 להפריה, התא המתפצל יוביל ליצירת עובר נוסף עם שליה נפרדת ושק נפרד (בדומה למתרחש בתאומים לא זהים).

לעומת זאת, במידה והפיצול חל בשלב מעט מאוחר יותר לאחר יצירת השליה (ימים 3-8) הרי שהתא המתפצל יצור עובר נוסף בתוך שק נפרד אולם במקרה זה שני העוברים יחלקו שליה יחידה. מצב זה כרוך בסיבוכים יחודיים. פיצול בשלב מאוחר יותר לאחר יצירת השליה ושק ההריון (ימים 8-13) יוביל לכך שהתא המתפצל יצור עובר נוסף, אולם במקרה זה שני העוברים יחלקו לא רק את השליה אלא גם את שק ההריון כך שלמעשה אין בניהם כל חציצה.

מצב זה כרוך בשיעור סיבוכים גבוה. לבסוף, פיצול מאוחר יותר, לאחר שגוף העובר החל להיווצר (ימים 13-15) יוביל לכך שהתא המתפצל יצור עובר נוסף, אולם במקרה זה שני העוברים יחלקו בניהם לא רק את השליה ושק ההריון אלא גם את אותם האיברים אשר הספיקו להיווצר טרם הפיצול, מצב הידוע בשם תאומים סיאמיים (conjoined twins).

לסיכום, ישנם שני סוגים עיקריים של הריון תאומים. חשוב לזכור שמעצם טבעו, הריון תאומים, ללא קשר לסוג ההריון, נחשב הריון בסיכון גבוה, וישנה חשיבות מיוחדת למעקב הריון צמוד וקפדני.


ד"ר ניר מלמד – רופא בכיר ביחידה להריון בסיכון ובחדר לידה בבית החולים בילינסון, ורופא יועץ להריון בסיכון בקופ"ח מכבי.

מידע נוסף על הריון בסיכון גבוה

הריון בסיכון עקב מצב האם הריון בסיכון על רקע שלייתי הריון בסיכון על רקע עוברי טיפול והשגחה
סכרת הריון
רעלת הריון
היפרדות שיליה
שליית פתח
דימום בהריון
הריון תאומים
הריון מחוץ לרחם
שמירת הריון

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן