פוריות האישה

פוריות האישה

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פוריות האישה

פוריות האישההיכולת להביא לעולם צאצא חי מבטאת את תקינותו של תהליך שהחל במפגש מוצלח של תא זרע ותא ביצית שאיחדו כוחות, או ליתר דיוק, גרעינים. זהו הפשט.

הדרש כולל עולם מופלא ומורכב של תהליכים בגבר ובאישה, אשר גם לעוסקים בתחום הפוריות מהווים מקור להשתאות והערכה. כרופאים אנו מנסים להגדיר ולסווג בעיות בשרשרת התהליכים המרכיבה את המושג פוריות, כך שנוכל לחקור אותם, ללמוד אותם ובשאיפה להעניק טיפול ואולי אף מרפא.

ראשית אנו מנסים להגדיר האם יש בעיה ושנית אנו מבדילים בין פוריות האישה ופוריות הגבר.

מה יעילותו של תהליך ההפריה באדם?

ובכן, בניגוד ליכולת הפריון של ידידינו ההולכים על 4, בני אדם אינם מוצלחים במיוחד… ממוצע ההצלחות לחודש בבני אדם עומד על 20% בלבד! עם תום שנה של ניסיונות ימצה זוג ממוצע סיכוי של 85% להרות וזהו גם הגבול להתערבות בספרות הרפואית. מובן כי זוג הפונה ליעוץ ועזרה יקבל מענה אם כי לא תמיד טיפול, גם בשלב מוקדם יותר.

אין ספק שהגורם המשמעותי ביותר המכתיב את פוריות האישה הוא גילה. מדוע למעשה? עובדה מצערת היא כי נקבת האדם נולדת עם מלאי בלתי מתחדש של ביציות אשר מספרן הולך ופוחת עם השנים ובמקביל גם איכותן הולכת ויורדת. כמובן שתהליכים אלה אינם פוגעים משמעותית בפוריות האישה בשנות העשרים לחייה, אך בהמשך, ובעיקר לאחר גיל 35, חלה ירידה משמעותית בהצלחת התהליך וביעילותו. פוריות האישה מושפעת גם מגורמים סביבתיים וכאלה הקשורים בהרגלי חיים כדוגמת עישון, עודף משקל ועוד.

מה עוד מכריע בקביעת הפריה מוצלחת?

אם נניח את הגברים בצד (רק זמנית כמובן, כי בעיות בפריון הגבר הן נפוצות מאד), נוכל להגדיר מספר מרכיבים קריטיים להצלחת התהליך:

  1. ביוץ = תא ביצית שהבשיל וכשיר ל"קליטת" תא זרע ואשר החל את דרכו לכיוון המפגש המיוחל.
  2. חצוצרה = הנתיב בו מובלת הביצית למפגש עם תא הזרע (חייב לקיים את המשפט הידוע "התנועה זורמת כסידרה")
  3. רחם = אכסנייה תקינה לעובר המתפתח.
  4. אחרים, חלקם למעשה אינו מוגדר עדיין !

לפיכך הבעיות הנפוצות ביותר בפוריות האישה הן:

הפרעת ביוץ

מהווה כ-40% מהסיבות לאי פריון בנשים. יכולה לנבוע מהפרעה הורמונאלית בשחלה/בבלוטת יותרת הכליה או במנגנון ההיזון ההורמונאלי שבין השחלה למח.

גורם מכאני/חצוצרתי
כ-40% ממקרי בעיות פוריות האישה מקורם בגורמים מכאניים, כלומר מחסום פיזי ברמת החצוצרה המונע את המפגש של הזרע עם הביצית.

בעיות פוריות בלתי מוסברות
בכ-10% ממקרי אי הפריון לא ניתן להגדיר את הסיבה להפרעת הפריון .

אנדומטריוזיס
מחלה גינקולוגית בה רקמת רירית רחם מצויה גם מחוץ לרחם. למחלה קשת של ביטויים: מחוסר מוחלט של תסמינים ועד כאבים קשים. לעיתים עלול מצב זה להוביל להפרעת פריון.

גורם רחמי

סיבה בלתי שכיחה להפרעות בפריון האישה. כוללת מצבים בהם סיבוכים של הריונות עבר פגעו בכשירות חלל הרחם או מקרים אחרים בהם קיים עיוות קשה של חלל הרחם שאינו מאפשר "קליטת" הריון תקינה.

כאמור, רוב המקרים של הפרעה בפוריות האישה מקורם בהפרעה בביוץ או הפרעה בתפקוד החצוצרות; במהלך הערכת פוריות האישה, בזוג אשר פונה לייעוץ על רקע קושי בהשגת הריון, יש לשאוף ולהעריך באופן הדרגתי את כלל הגורמים המעורבים תוך התייחסות ראשונית להפרעות השכיחות יותר ותוך איסוף מידע היכול להצביע על מקור הבעיה.

לפעמים אין כל צורך לבצע בדיקות מכוונות או להמתין שנה! לדוגמא, אישה אשר מדווחת על וסת לא סדיר, כזה המגיע כל 60-90 יום או לפעמים לא מגיע כלל לתקופות ארוכות, סובלת באופן ברור מבעיית ביוץ ולכן יש היגיון רב לטפל בה מייד. במקרים אחרים, לעומת זאת, יש לבצע מספר בדיקות דם ובדיקות הקשורות לחצוצרות ולרחם לפני שניתן יהיה להציע טיפול כלשהו. הטיפולים כמובן מותאמים לגיל, לסוג הבעיה של פוריות האישה, למידת החומרה ולעיתים גם תלויים בניסיון הרופא/המרכז הרפואי.


ד"ר ענת הרשקו-קלמנט – רופאה בכירה ביחידה להפריה חוץ גופית בביה"ח מאיר ומנהלת מרפאת פוריות במרכז בריאות האישה של קופ"ח כללית בנתניה.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן